Pantofii de Sfântul Ilario. Nu este vorba despre o pereche de pantofi obişnuiţi, ci de o tradiţie legată de Sărbătorirea, în fiecare an, la data de 13 ianuarie, a Sfântului Ilario, protectorul oraşului Parma. Patiseriile din oraş sunt invadate de biscuiţi în formă de pantofi (ghetuţe), glazuraţi, cu decoruri multicolore, ce fac deliciul tuturor, mari şi mici.
Legenda spune că Ilario, un episcop francez din Poitiers, între anii 355 şi 356 a făcut un pelerinaj la Roma, unde a mers să îl întâlnească pe papă. Trecând prin Parma, într-o noapte îngheţată de iarnă, s-a oprit la un cizmar unde şi-a dus la reparat singura pereche de ghete, rupte, devenite aproape neutilizabile. Văzându-l atât de amărât, cizmarului i s-a făcut milă de episcop, l-a găzduit în acea noapte deosebit de friguroasă şi i-a dăruit o pereche de ghete noi. Dimineaţa, când cizmarul s-a trezit, a descoperit că oaspetele său plecase deja foarte devreme, lăsând, în locul ghetelor vechi și rupte, o pereche de ghete de aur.
Sărbătorirea oraşului Parma este legată aşadar de această poveste despre omenie şi generozitate.
Pentru compoziție biscuiţi:
500 g făină de grâu
250 g zahăr
150 g unt
4 ouă
1 pliculeţ zahăr vanilat
coajă de lamâie rasă
Pentru compoziție glazură
200 g de zahăr pudră
Colorant alimentar, decoraţiuni alimentare
Mod de preparare
Pentru compoziție biscuiţi: amestecaţi 250 de zahăr cu făina (500g), vărsaţi totul pe masa de lucru, în formă de fântână, în mijlocul căreia se pun ingredintele pentru aluat.
Între timp lăsaţi untul să se înmoaie la temperatura camerei.
Spargeţi ouăle, folosind 2 ouă întregi iar de la celalte 2 utilizați doar gălbenuşurile. Amestecaţi un pic de făină cu ouăle, luând mereu făină de pe margini. Adăugaţi untul moale, coaja de lămâie, zahărul vanilat. Amestecaţi bine totul pentru a obţine un aluat omogen.
Întindeţi o foaie cu grosimea de ½ cm, din care se taie biscuiţii în formă de pantofiori. Biscuiţii se pun în tava tapetată cu unt sau hârtie specială, care apoi se introduce în cuptor, timp de 30 minute, până când aceştia devin de culoare aurie.
Separat, se pregăteşte într-un vas glazura, punând zahărul pudră amestecat cu câteva linguri de apă. Amestecaţi bine cu o lingură de lemn. Când compoziţia va avea o consistenţă potrivită, se pot pune câteva picături de colorant alimentar (punând compoziţia în mai multe recipiente, se pot obţine mai multe culori de glazură).
Când biscuiţii sunt gata, îi scoateţi din cuptor şi îi acoperiţi (calzi) cu glazura colorată. Pe fiecare “pantofior” se aplică apoi perle comestibile, bombonele şi alte decoraţiuni.
Această reţetă se poate folosi şi pentru realizarea biscuiţilor în formă de ciupercuţe, clopoţei, oameni de zăpadă sau brăduţi.
[…] cozonaci (pandoro, panettone), nuga cu migdale (torrone, dulce tradițional de Crăciun) sau pantofiori de Sant’Ilario, că în magazine au și apărut minciunelele (chiacchere, dulciuri din aluat prăjite și pudrate […]