Giovanni, pe numele său adevărat Ioan Nani, e originar din Moldova şi locuieşte de unsprezece ani în Italia, împreună cu familia sa. Iarna, vara, pe ger sau pe căldură, în diferite colţuri ale oraşului, el însoţeşte paşii trecătorilor pe ritmuri de acordeon. Are un repertoriu foarte variat, care merge de la muzica simfonică la canţonetele franţuzeşti şi la muzica populară românească. Nu este un simplu lăutar care să cânte după ureche: are studii muzicale la Conservatorul din Chişinău, iar pentru interpretarea pieselor mai complicate se ajută de partituri.
Giovanni este cel mai cunoscut şi mai îndrăgit artist de stradă din localitate. Este atât de iubit încât, acum câţiva ani, când urma să fie expulzat pentru că nu avea documente în regulă, mulţi locuitori ai Parmei le-au trimis autorităţilor mesaje prin care să-l susţină. “De trei ori am avut ordin de expulzare -mi-a spus el zilele trecute-, însă de un an şi jumătate am paşaport românesc, nu mai am probleme”.
Giovanni cântă pentru trecători, pentru turişti, dar de multe ori îl vezi concentrat, cu ochii închişi, cântându-şi dorurile şi amintirile. El nu cere niciodată bani, uneori îţi dă impresia că a ieşit să cânte din plăcere.
În secvenţele următoare îl puteţi vedea în una dintre înregistrările publicate de către un turist străin care a rămas vrăjit de modul în care artistul interpretează muzica de Bach .
Despre Giovanni am aflat din presă că a fost invitat să cânte în cadrul unor festivaluri din împrejurimi. Am mai aflat şi că are un suflet mare, pentru că a acceptat invitaţia de a merge să cânte la un eveniment organizat de un Centru de îngrijiri unde sunt internate persoane în vârstă suferinde sau persoane bolnave de cancer în fază terminală
(mai multe amănunte într-un articol din “Gazzetta di Parma” sau
în acest articol de prezentare a aceluiaşi eveniment).
Întrucât Giovanni e navetist între Italia şi Moldova, prin România, îi urăm drum bun spre casă, să se întoarcă la Parma cu bine şi să ne încânte ca şi până acum cu muzica lui.