Lupta cu fantomele trecutului sau despre comunismul din România (văzut din Italia)

E decembrie, luna cadourilor, a sărbătorilor, dar şi a comemorării revoluţiei din ’89. Zilele acestea gândurile îmi sunt întunecate de amintiri despre cum era “înainte”, despre sacrificiile pe care le făceau oamenii pentru a putea avea o viaţă normală, dar mai ales de faptul că încă există persoane care regretă comunismul.

Nu ştiu dacă o fac din convingere sau pentru simplul motiv că poporul român are memoria scurtă şi iartă uşor ororile trecutului. Am citit de curând pe această temă un articol în care sunt făcute publice rezultatele unui sondaj prin care aproximativ 44% din cei intervievaţi declarau că înainte “se trăia mai bine”.

Despre cât de “bine” se trăia înainte mi-am amintit cu ocazia unui eveniment recent la a cărui organizare am contribuit în mod direct: “Il regime comunista in Romania e la sua fine: riflessioni su una storia recente”. Evenimentul, organizat în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa, cu sprijinul Editurii “Constanţa City Walking Guide” şi al Asociaţiei “Romania chiama Parma”, a avut loc la Biblioteca Internaţională “Ilaria Alpi” din Parma-Italia şi a constituit un îndemn pentru numerosul public prezent, român şi italian, de a cunoaşte istoria recentă a României şi a face în aşa fel încât nicăieri în lume să nu se mai repete asemenea atrocităţi. Aceasta pentru că în vremuri de restricţii economice şi în prezenţa unei clase politice incapabile să guverneze, este foarte uşor să se alunece pe panta populismului, a naţionalismului şi, cel mai grav, a extremismului. A trăi în democraţie este un drept dar şi un privilegiu, de aceea nu trebuie să uităm cu câte sacrificii ne-am recâştigat libertatea.

Pe parcursul conferinţei sale, doamna Dr.Delia Roxana Cornea a adus în atenţie problematica trecutului dureros al României din perioada regimului comunist (1945-1989), prezentarea sa fiind completată de o interesantă prezentare foto-documentară.


A urmat vernisarea expoziţiei  „Il gulag rumeno: la tragedia di una nazione”, structurată ca o incursiune prin istoria neagră a acelor ani. Prezentarea foto-documentară, care prezintă publicului italian unul dintre momentele cele mai întunecate din istoria recentă a poporului român, are la bază documente din arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (Bucureşti), din fondurile documentare ale Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa şi din Arhiva Institutului pentru Studiul Totalitarismului (Bucureşti).

Pentru cei interesaţi, precizez că aceasta poate fi vizitată până pe data de 24 decembrie 2013. 


Expoziţia, coordonată de doamna Delia Roxana Cornea şi realizată grafic de editura constănţeană Constanţa City Walking Guide, pune accentul pe unul dintre episoadele dureroase ale experimentelor prin care a trecut România în perioada anilor  1947-1964, şi anume deschiderea lucrărilor Canalului Dunăre Marea Neagră (1949-1953), şantier utilizat de către puterea comunistă ca “lagăr de exterminare prin muncă” a adversarilor politici, intelectualităţii şi preoţimii. În cele 14 lagăre de pe parcursul şantierului au fost internaţi circa 19.000 de deţinuţi politici, mulţi dintre aceştia murind din cauza condiţiile de muncă inumane,  a lipsei de hrană şi a torturilor  la care au fost supuşi.

Este de remarcat prezenţa la manifestarea culturală a Domnului Eugen Şerbănescu – Consul General al României la Bologna-  şi a Doamnei Consul Mirela Donciu. Domnul Consul General a avut o interesantă intervenţie la sfârşitul conferinţei, în care a subliniat faptul că, pentru a înţelege cel mai bine ce s-a întâmplat în acea perioadă este bine să nu se piardă din vedere faptul că înfrângerea nazismului a însemnat şi împărţirea Europei în două zone distincte. În timp ce partea vestică a avut şansa de a se dezvolta liber, partea estică a căzut victimă unui regim crud.

Organizarea acestei manifestări a fost pentru mine în primul rând o înfruntare a fantomelor trecutului dar şi o ocazie de face cunoscute aspecte din istoria poporului român mai puţin cunoscute în Italia. A fost o experienţă frumoasă şi emoţionantă, care mi-a arătat încă o dată că am avut norocul, la 2500 de km de casă, să găsesc oameni minunaţi, plini de entuziasm şi calităţi umane, alături de care am încercat să aducem în prim plan România.

—–

Consulatul General al României la Bologna a redactat un interesant comunicat privind evenimentul: http://bologna.mae.ro/local-news/987, iar ziarul “Gazeta Românească” a publicat un reportaj despre această acţiune iniţiată şi promovată de românii stabiliţi în Parma: http://www.gazetaromaneasca.com/integrare/asociatii/7196-asociaia-romania-chiama-parma-manifestri-dedicate-memoriei-victimelor-comunismului-.html.

0 thoughts on “Lupta cu fantomele trecutului sau despre comunismul din România (văzut din Italia)

  1. Felicitari! Manifestarea este cu atat mai laudabila cu cat initiativa apartine catorva romani entuziasti din Italia, care au dorit sa le arate prietenilor italieni o particica din viata noastra trecuta pentru a ne putea intelege mai bine pe noi, cei de azi.
    Italienii se lauda ca au fost si ei apropiati comunismului. Dar doar cu partea lui teoretica. Si nu cred ca isi dau seama prea bine ca ce am trait noi, comunismul pus in pactica, era putin diferit decat cum si-l imaginau ei.
    Cred, de asemenea, ca orice initiativa prin care incercam sa ne facem mai cunoscuti este in masura sa alunge din stereotipurile care ne insotesc pretutindeni. Decat sa ne lamentam, mai bine sa actionam, asa cum au facut prietenii nostri din Parma.

  2. Mulţumim mult pentru cuvintele frumoase!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.