Delta Dunării, o poveste care trebuie trăită

Delta Dunării este o destinaţie aflată la nici 100 km de Constanţa dar care pare însă foarte îndepărtată pentru turişti. Unul dintre motive este acela că e imposibil să ajungi aici cu maşina, ai nevoie musai de o barcă şi de un localnic care să te ghideze prin imensitatea de canale şi care să îţi arate locurile cu adevărat unice.

Dar poate tocmai aceste mici impedimente au ferit Delta din urgia turismului de masă şi i-au păstrat frumuseţea nealterată.

Mi-am organizat singur excursii în Istanbul sau Malta, la Londra sau Barcelona însă vă asigur că locul în care mi-a fost cel mai greu să planific o mini-vacanţă a fost Delta Dunării. După două experienţe ratate din cauza mărimii ambarcaţiunilor (vaporaşe) care nu reuşeau să pătrundă decât pe canalele foarte largi, anul trecut am ales o variantă mai costisitoare, o şalupă de 140 cai putere cu vreo 10 locuri. Sincer, iniţial nu am fost prea încântat să văd numărul „cailor putere”, însă la sfârşit aveam să-mi dau seama că am reuşit să văd în câteva ore mai mult decât mi-ar fi fost posibil în două zile de colindat pe canale cu o barcă de lemn, cu vâsle.

Nu o să vă povestesc despre peisaj, o să las fotografiile să vorbească de la sine, vă spun doar că merită să ajungeţi pe acest tărâm, este o experienţă care trebuie încercată. 

Delta este locul în care tot ceea ce aparţine modernului înlătură magia peisajului de vis. Doar canalele înguste care se deschid în lacuri imense, păsările albe sau multicolore, peştii care sparg oglinda apei şi fac ca nuferii să danseze în bătaia soarelui, bărcile cu vâsle, casele de stuf, pescarii cu bărbi lungi albe par să facă parte din acest „muzeu în aer liber”.  

O beţie de imagini, culori, sunete şi mirosuri te fac să pierzi noţiunea timpului şi să realizezi că de fapt ai făcut doar o mică parte din ceea ce ţi-ai propus. Pentru ce îmi doresc să revin în deltă?  Pentru o plimbare cu barca (cu vâsle de această dată), pentru o zi dedicată fotografiei şi, nu în ultimul rând, pentru borşul de peşte!

Şi pentru că-mi plac foarte mult evenimentele de calitate, am aflat că între 29 şi 31 august Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează la Tulcea a patra ediţie a RowmaniaFest – Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle. Mai multe informaţii despre eveniment: aici sau aici. Felicitări pentru organizarea unei astfel de competiţii, care aduce tot mai aproape de urechile oamenilor conceptul de ecoturism!

Despre o altă experienţă în Delta Dunării mai puteţi citi şi în articolul Mihaelei, de unde vă puteţi face o idee şi despre costurile unei astfel de vacanţe.

9 thoughts on “Delta Dunării, o poveste care trebuie trăită

  1. Tocmai de la Mihaela vin :)). Asa, asa, scrieti cat mai multi despre Delta, poate intr-un final ma mobilizez si merg si eu candva sa vad minunea, ca de multa vreme tot zic :D.

  2. Merita, dar trebuie sa fii pregatita, sa stii unde sa mergi. Daca mergi cu o nava mare, cu siguranta nu vei ajunge pe canale, unde simti cu adevarat inima deltei. Te asteptam cu impresii!

  3. faine poze (ca de obicei :-p)
    cred ca ti trebuie ceva documentare si bani sa ti organizezi singur vacanta in Delta
    cheltuielile noastre s asa de ..novice, cred ca se poate si mai ieftin si mai bun dar trebuie sa cunosti locurile (si se poate si mai scump, ca am vazut niste preturi…)
    merci de pomenire 🙂

  4. Mulţumim!
    Şi noi am plătit destul de mult dar nu ne-a părut rău, chiar a meritat.
    Dacă te gândeşti la următoarele: condiţiile de viaţă ale localnicilor sunt foarte grele, sunt izolaţi de lumea civilizată, nu au acces la servicii de primă necesitate, au turişti doar 2-3 luni pe an, carburantul este scump, etc., parcă treci cu vederea mai uşor preţurile ridicate şi micile inconveniente.
    Alimentaţia lor este constituită cu precădere din peşte şi produse derivate. E delicios o zi, două, trei, dar la un moment dat cred că te saturi.

  5. eu am preferat sa platesc un pescar cu o barca cu vasle. Poluarea motoarelor, benzina, uleiul scurs in apa, dar mai ales zgomotul nu se potrivesc cu ideile mele de ecologie. Iar linistea de pe canale e unica

  6. O să mergem şi noi cu un pescar, data viitoare, când vom organiza altfel excursia.

  7. Grabiti-va caci barcile cu vasle au ajuns decor, si ecoturismul un vis pe care-l mai gasiti doar in pozele mai vechi.La Mila 23 de care pomenesti sant doar pensiuni cu multe margarete si cu preturi mai mari decat in Spania, Grecia etc.

  8. Să sperăm că oamenii vor înţelege că Delta trebuie păstrată cu frumuseţea ei sălbatică…

  9. […] Plimbare de o zi cu barca (6 ore) – puteți începe aventura plecând cu barca din  Murighiol, care se află la […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.