Am urmărit în ultimii ani fenomenul vacanţelor “în libertate”, foarte răspândit în occident. Aparent, este o alternativă convenabilă faţă de vacanţa clasică la hotel, unde ajungi cu avionul, trenul sau cu maşina şi ai toate utilităţile pe care viaţa modernă ţi le poate oferi.
După ce am studiat cu atenţie ce presupune acest hobby, pot să vă spun că vacanţa cu autorulota nu este chiar la îndemâna oricui. Astăzi vă vom prezenta câteva propuneri pe care le-am văzut la Salone del Camper, târgul dedicat celor care vor să îşi petreacă vacanţele în rulotă, autorulotă sau la cort.
Începem cu exponatele cele mai spartane, dar şi cele mai accesibile oamenilor de rând, unde ai tot ce îţi trebuie însă finisajele sunt mai simple iar materialele folosite sunt mai ieftine:
Pe măsură ce preţurile cresc, interioarele devin mai rafinate, colţurile măsuţelor se rotunjesc, apar mai întâi tapiţeriile pluşate, apoi cele din piele, perdeluţe la geamuri şi chiar perne decorative. Nu mai vorbim de partea tehnică, din ce în ce mai sofisticată (panouri solare, acoperiş anti-grindină, grătare încorporate în caroseria maşinii, spaţii pentru biciclete, motorete şi chiar pentru maşini).
Plătind cel puţin 87.000 de Euro (preţ de bază minim, care poate creşte în cazul în care cumpărătorul optează pentru accesorii suplimentare), autorulota de mai jos poate fi a voastră:
Ridicăm ştacheta şi pretenţiile şi continuăm turul nostru cu următoarea propunere:
V-am prevenit din titlu! Comparaţia cu casa nu este doar datorită dimensiunilor acestor autorulote ci, mai ales, din cauza preţului. Accesoriile rafinate, culorile mobilierului şi luminile te duc cu gândul mai degrabă la un yacht şi nu la un mijloc de deplasare nomad.
Am ajuns în zona caravanelor americane: falnice, făloase, imense, imposibil de manevrat pe străduţele înguste din Italia. Aici, cu doar 136.000 Euro puteai să îţi împlineşti “visul american”. Gândiţi-vă câte griji vă poate aduce o astfel de achiziţie: unde o ţii, cum o întreţii, cât consumă, unde o parchezi, cât stres ai să nu ţi-o fure cineva din parcare.
Dacă totuşi aceste propuneri sunt cu mult peste posiblităţile voastre, mai există şi soluţia achiziţionării unui vehicul second hand. La intrarea în târg erau afişate numeroase anunţuri de la persoane fizice:
Pentru cei care doreau să încerce o astfel de experienţă însă nu erau pregătiţi să facă o investiţie atât de importantă, organizatorii târgului au pus la dispoziţie 2000 de vouchere la preţul promoţional de 129 Euro, care permiteau doritorilor să închirieze o autorulotă pe parcursul unui week end (de vineri de la ora 15 până luni la ora 18.00).
***
În România, acest segment de turism este încă insuficient de dezvoltat. Dacă vreţi să ne împărtăşiţi experienţele voastre sau să interveniţi cu sugestii şi propuneri, vă aşteptăm la rubrica de “comentarii”.
f frumoasa mi as dori si eu una
Mie imi plac foarte tare vacantele la camping si sincer vara le prefer mai mult decat pe cele la hotel, unde dupa parerea mea, nu pot profita pe deplin de natura.
Deocamdata mergem cu cortul, dar clar daca am avea bani, ne-am lua o rulota :)).
O rulota, nu un caping-car (autorulota), tocmai pentru a o putea desprinde si lasa in camping in timp ce noi putem face excursii zilnice prin imprejurimi cu masina. Sa te plimbi cu ditamai camping-carul dupa tine mereu nu-i placut.
Sunt scumpe intr-adevar, am zis ca o sa punem mana sa strangem si la pensie facem inconjurul lumii in rulota :)).
E într-adevăr mai comod cu rulota, ai libertate de mişcare odată ajuns la destinaţie.
Dacă e să aşteptăm pensionarea, nu ştiu cum or fi legile în Franţa, că prin alte locuri avem slabe speranţe să ieşim la pensie la o vârstă în care să mai putem călători! 🙂
Aici observ ca cei mai multi turisti sunt persoanele de varsta a treia, dar in 30 de ani, in cazul meu, cine poate sti?…