Şi când toată lumea critica oraşul de la malul mării din cauza atmosferei “leșinate” din perioada sărbătorilor de iarnă, uite cum Constanţa mai înregistrează o premieră: devine oraşul cu două târguri de Crăciun. Dacă despre “orăşelul clasic” – cel organizat de primărie – s-a scris mult, zilele trecute şi-a făcut apariţia în parcul Teatrului “Oleg Danovski” un târg cu numele de “Festivalul Iernii“.
O scenă, câteva căsuţe de lemn, doi brazi împodobiţi discret şi luminiţe. Până aici nimic “altfel” la orăşelul organizat de “Asociaţia Constanţa Altfel“, comparativ cu cel al “primăriei”. Dar unele diferenţe totuşi există:
– căsuţele de lemn sunt frumos ordonate, discret împodobite iar produsele aflate la vânzare nu seamănă deloc cu cele propuse de vecinii din parcul primăriei. Întreprinzătorii par mult mai “profi” decât colegii lor, însă un mare minus este acela că din cele aproape 20 de căsuţe dispuse pe alee doar jumătate sunt ocupate;
– scena clasică, simplă și aparent sărăcăcioasă, se transformă complet odată cu aprinderea luminițelor de pe copertina externă, creând o atmosferă deosebită. Diferenţa mare faţă de concurenţă constă în faptul că aici zilnic au loc spectacole pentru toate gusturile (muzică clasică, populară şi uşoară, teatru pentru cei mici). Maestru de ceremonii este Chris Oliver;
– lipsa “maşinuţelor” poate reprezenta un minus pentru o anumită parte a vizitatorilor sau, dimpotrivă, un plus, pentru cei care doresc mai multă linişte;
– cât despre promovare, aceasta este destul de firavă, optându-se pentru o variantă clasică, prin intermediul noului ziar “Vocea Constanţei”, o publicație destul de subţire la conţinut, focusată pe ultima pagină, unde e prezentat programul detaliat al manifestărilor de la “Festivalul Iernii”. Încercarea de promovare în online este modestă, cele câteva conturi facebook deţinute de organizatori nereuşind să aibă impactul dorit.
Mă așteptam la niște propuneri mai originale și mai îndrăznețe (la tarabe se pricepe tot românul), la un nou format care să se îndepărteze de formula-standard și să nu se confunde cu aceasta.
În concluzie, se poate spune că ideea este foarte bună, că o alternativă “altfel” este necesară, însă pentru a avea un impact mai mare, într-un oraş “amorţit”, este nevoie de un “ALTCEVA MAI ALTFEL”.