Vom mai putea publica fotografii cu monumente, statui sau clădiri de patrimoniu?

Este posibil ca în curând să nu mai fie permisă publicarea unor fotografii precum cea de mai sus. De câteva zile este zarvă mare în ziarele din Occident, pe site-urile fotografilor profesioniști, pe bloguri și pe paginile specialiștilor în editing.

Dacă ați consultat de curând Wikipedia, cu siguranță că ați remarcat campania următoare, în care obiective culturale de interes universal sunt în mod intenționat cenzurate, în semn de protest față de posibila adoptare a unui amendament care să interzică, la nivel european, difuzarea unor astfel de imagini, în scop comercial, fără aprobarea proprietarului clădirii/monumentului/operei respective, care deține și drepturile de autor.

De la ce a pornit totul? Julia Reda, europarlamentar de origine germană, a propus uniformizarea legislații europene din domeniul proprietății industriale și intelectuale. Și pentru că nu a găsit alt exemplu mai la îndemână pentru a sublinia cât de diferit este reglementat acest aspect din punct de vedere juridic la nivelul statelor membre, a luat ca exemplu publicarea liberă a imaginilor reprezentând opere de artă.
Propunerea ei, de liberalizare a circulației imaginilor reprezentând opere artistice, a fost preluată și răstălmăcită de europarlamentarul francez Jean Marie Cavada, care a introdus un amendament la directiva în vigoare (2001/29/UE, privind așa zisa libertate de panoramă), cu efect total opus: acesta solicită interzicerea publicării în scop comercial a fotografiilor reprezentând clădiri sau monumente publice.
Conform Directivei menționate, îi este permis oricui să facă fotografii, filme, tablouri reprezentând clădiri, monumente și opere de artă aflate pe domeniul public. Din păcate, la nivel european această directivă nu a fost transpusă în mod uniform, existând în acest moment următoarea situație:
sursă foto: wikipedia
verde închis – există libertate de panoramă, inclusiv în privința operelor de artă
verde deschis –  există libertate de panoramă doar în privința clădirilor
galben – există libertate de panoramă doar în scop necomercial
roșu – nu există libertate de panoramă
nu există suficiente informații privind: Malta, Monaco, San Marino, Andora
Am să vă dau câteva exemple pentru a vă explica mai bine cum stau lucurile. Știați că o lege franceză interzice publicarea unor imagini reprezentând Turnul Eiffel noaptea? În acest caz se aplică dreptul de copyright asupra efectelor jocurilor de lumini, nu asupra operei arhitectonice, care poate fi fotografiată pe timp de zi fără nicio problemă.  Un alt caz este cel prevăzut de legea belgiană, care protejează drepturile de autor asupra monumentului Atomium. Astfel, pe Wikipedia veți vedea o imagine cu Atomiomul în miniatură, realizat în Austria, nu una cu construcția originală.
Studiind fenomenul, am descoperit cu stupoare că de ani de zile sunt la limita legalității în Italia, unde nu există libertate de panoramă. Pentru publicarea imaginilor reprezentând bunuri culturale e nevoie de aprobarea Ministerului Bunurilor și Activităților culturale. Prin Legea 106 din 2014 s-a deblocat parțial această procedură, divulgarea imaginilor reprezentând bunuri culturale putând fi realizată în scopul cercetării, al exprimării ideilor și sentimentelor dar în așa fel încât fotografiile respective să nu poată fi ulterior reproduse și valorificate material, în mod direct sau indirect, cu sau fără intenție.
sculptură a lui Botero expusă într-un spațiu public
Aici intervine partea distractivă a lucrurilor: oricine postează fotografii pe rețelele de socializare, pe care le pune la dispoziția prietenilor, este expus în mod indirect la posibilitatea ca aceștia să folosească imaginile în scop comercial. Ca să nu mai vorbim de situațiile în care fotografiile îți sunt luate de pe pagina de facebook, de pe site-uri sau de pe blog, fără aprobarea ta și fără citarea sursei, chiar de Instituții importante cu ar fi Autoritatea Națională pentru Turism!
Nu vreau să lansez scenarii la ce s-ar putea întâmpla dacă pe 9 iulie Parlamentul European ar vota amendamentul propus de europarlamentarul francez. Efectele nu se vor vedea chiar de a doua zi, însă, în timp (după ce Comisia europeană ar emite o nouă directivă privind libertatea de panoramă), s-ar putea ajunge la blocarea tuturor imaginilor de pe Wikipedia, la creșterea birocrației (orice fotografie ar însemna o cerere de autorizație) și implicit la o îngrădire a posibilității de a cunoaște. Într-o perioadă în care imaginea are un impact major în orice proces de comunicare, internetul fără fotografii ar fi extrem de plictisitor și de trist.
Îi rog pe cititorii noștri să ne spună dacă în România au fost activate petiții pentru apărarea libertății de panoramă și dacă europarlamentarii români au transmis luări de poziție privind votul lor din Parlamentul european din data de 9 iulie. 
Update:
Pe data de 9 iulie, Parlamentul European a respins propunerea europarlamentarului francez Jean Marie Cavada care susținea limitarea “dreptului de panoramă”. 
Parlamentul UE a decis ca până la sfârșitul anului 2015 Comisia europeană să vină cu propuneri în vederea reglementării dreptului de autor la nivel european, care să țină seama și de recenta evoluție tehnologică.

5 thoughts on “Vom mai putea publica fotografii cu monumente, statui sau clădiri de patrimoniu?

  1. Petiții au fost facute de fotografi pe bloguri sau grupuri de fotografie ,iar singura poziție adoptată de parlamentari este cea arhicunoscuta…s-au asezat confortabil pentru a putea dormi liniștiți, așa cum fac mereu,exceptând cazul când treb7ie să își voteze pensiile speciale.

  2. Mi se par niste lucruri aiurea.. sunt multe alte obiective pe care trebuie sa le atinga, multe alte lucruri pentru care trebuie sa-si faca griji. Nu fotografierea unor monumente. Se ajunge mult prea departe prin intermediul religiei si al culturii, cateodata se exagereaza.

  3. Sper din tot sufletul sa refaceti acesta poza cam in aceleasi conditii cand o sa fie gata!
    Si astept o poza noua!

  4. Adica prima poza cu cazinoul!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.