O zi printre animale sălbatice

Nu îmi plac grădinile zoologice, mai ales atunci când animalele sunt neîngrijite, ținute în captivitate în spații reduse și într-o evidentă stare de suferință. Dar cum în viață de ce ți-e frică nu scapi, în ultimii zece ani am avut ocazia să vizităm numeroase parcuri naturale și grădini zoologice din România și din Europa, unele mai frumoase și îngrijite, în care animalele erau ținute într-un habitat apropiat de cel original, altele construite în cartiere de locuințe, cu animale flămânde și jigărite.

În Italia am vizitat – de mai multe ori pe fiecare dintre ele- două parcuri foarte bine organizate, unul situat în Pistoia, celălalt într-o localitate de lângă Verona.

Zona din Nordul Italiei cuprinsă între Verona- Lago di Garda-Brescia poate fi și pentru voi o viitoare destinație turistică, atât datorită orașelor, monumentelor și peisajelor superbe cât și pentru Parcurile de distracții pentru copii. Dacă despre Gardaland v-am mai povestit, acum a venit rândul Parcului Natura Viva, din localitatea Bussolengo (Pastrengo, Provincia Verona), cel mai important centru italian de protejare a speciilor pe cale de dispariție, unde puteți vedea de aproape 1500 de exemplare de animale de 280 de specii diferite.

DSC_5245

Partea cea mai spectaculoasă este Parcul Safari, care poate fi vizitat exclusiv cu mașina. Încă de la intrare ești avertizat să ții geamurile închise, să nu aprinzi farurile și să nu claxonezi decât pentru a cere ajutorul îngrijitorilor. Cu câțiva ani în urmă era mult mai palpitant, mai ales pentru copii, treceai cu mașina prin spații populate cu hipopotami, maimuțe, rinoceri, girafe, zebre, lei. Acum numărul acestor compartimente s-a redus și au fost construite șanțuri de protecție umplute cu apă între spațiile unde sunt găzduite animalele periculoase și drumul pe care trec mașinile.

IMGP8844 IMGP8827 IMGP8822 DSC_5201

Foarte simpatice ni s-au părut girafele, care mai aveau puțin și urcau în mașină.

DSC_5163DSC_5214 DSC_5208

După safari, am parcat și ne-am continuat vizita pe jos. Am luat-o metodic, pe continente, într-un labirint plin de surprize. Copiilor le-au plăcut în special mamiferele de talie redusă, cum ar fi panda minor și lemurul, în timp ce nouă, părinților, ne-au plăcut mai ales păsările exotice, dintre care amintim doar câteva: flamingo, lebăda neagră, papagalii. Am apreciat atenția acordată exemplarelor și grija pentru acestea. De exemplu, fiecare maimuță era prezentată cu nume, vârstă, grad de rudenie cu alte exemplare din grup și era descrisă fizic și comportamental. Am observat un interes deosebit și față de baby-animalele din parc.

DSC_5303 DSC_5298 DSC_5294 DSC_5290 DSC_5285 DSC_5280 DSC_5235 DSC_5225 DSC_5205 DSC_5202 DSC_5189 DSC_5183 DSC_5180

Nu uitați să intrați să vizitați sera tropicală, unde puteți vedea reptile, pești, păsări și plante exotice. Foarte apreciată de cei mici este și zona în care se prezintă  în mărime naturală dinozauri și alte mamifere preistorice.

Recomandări:

 • înainte de a vizita parcul, verificați pe site dacă este permisă vizitarea zonei de Safari, pentru că pe timpul iernii aceasta este închisă;
 • odată intrați în zona Safari, trebuie să mergeți într-un singur sens, nu este permisă întoarcerea mașinii. Asigurați-vă deci că timp de 30 de minute nu aveți nevoie să coborâți din mașină și că nu aveți probleme tehnice care să vă țină blocați printre lei sau girafe;
 • vizitați parcul, dacă este posibil, pe timpul verii, pentru că iarna multe animale sunt în hibernare și nu pot fi văzute;
 • este interzisă, chiar și în zona parcului, nu doar în safari, hrănirea animalelor.

Vă urăm o vizită plăcută și vă așteptăm cu impresii!

6 thoughts on “O zi printre animale sălbatice

 1. ochii lemurului sunt de neuitat :)))

 2. […] să dedicați o nouă zi parcului, la doar câteva minute de Peschiera puteți să vizitați Parco Natura Viva sau să luați trenul până la Verona (20 min/ 3 […]

 3. daca nu ai masina poti sa vezi zona Safari? Se poate inchiria masina la fata locului?

  • Jurnal de Navetist

   Mașina poate fi închiriată din Aeroportul din Verona; când am fost noi, Parcul nu oferea serviciul de închiriere mașini.

 4. Poti sa inchiriezi si de acolo o masina Range rover cu doar 10 euro

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.