Parma în așteptarea sărbătorilor

Nu, nu am ajuns acasă la Moș Crăciun și nici nu am așteptat o lună ca să surprind câteva cadre spectaculoase doar ca să fac reclamă unui oraș care în urmă cu câteva zile a intrat în patrimoniul UNESCO pentru meritele sale în domeniul gastronomiei. Am încercat să văd care a fost aportul primăriei din Parma și cât s-au implicat business-urile mici și foarte mici în crearea atmosferei de sărbători. Încă de la început o să vă spun că în urmă cu trei ani primăria de aici ajunsese în pragul colapsului financiar iar în momentul de față se află într-o perioadă de recuperare a deficitului, deci nu vorbim despre un oraș care își permite să cheltuie foarte mult pentru ornamente.

În piața centrală a fost organizat un mic târg de Crăciun, unde au fost amplasate 10 căsuțe la care se vând produse tradiționale din zonă. Bradul a fost donat, ca în fiecare an, de primăria unui oraș de munte, a fost transportat și instalat gratis de către o firmă de transport locală, în timp ce iluminatul este furnizat, tot gratis, de către regia de electricitate. Ornamentele din brad au fost puse la dispoziție de către o altă societate privată. Toată manifestarea are alți doi mari sponsori, o bancă și asociația comercianților.

Orașul este împodobit cu luminițe în special pe străduțele comerciale din zona centrală, culorile predominante de anul acesta fiind albul strălucitor și albastrul. Primăria a pus la dispoziție ghirlandele din partea de sus, în timp ce ornamentele din fața magazinelor au fost închiriate sau cumpărate de către proprietarii acestora.

O contribuție importantă la crearea unei atmosfere unice o au vitrinele magazinelor, împodobite cu un bun gust desăvârșit, indiferent de faptul că în interior sunt vândute produse alimentare, diamante sau articole de îmbrăcăminte. Poate că, dincolo de luminițe, e vorba de mult mai mult: tradiție, eleganță, respectul pentru clienți și mândria de a avea o zonă frumoasă.

Parma CWG_7951Parma CWG_7955 Parma CWG_7958 Parma CWG_7962 Parma CWG_7963 Parma CWG_7966 Parma CWG_7998 Parma CWG_8001 Parma CWG_8006 Parma CWG_8008 Parma CWG_8030 Parma CWG_8045 Parma CWG_8058 Parma CWG_8062 Parma CWG_8068 Parma CWG_8072 Parma CWG_8076 Parma CWG_8078 Parma CWG_8083 Parma CWG_8111 Parma CWG_8114 Parma CWG_8117 Parma CWG_8129 Parma CWG_8136

4 thoughts on “Parma în așteptarea sărbătorilor

 1. Multumim!!!! Arată minunat; pare ornamentat cu mult bun-gust.
  Mi-e dor de Italia 😉

  • Mulțumim mult! Anul acesta arată într-adevăr foarte bine și sunt organizate multe evenimente care aduc lumea în centrul orașului.

 2. Probabil ca se fac aceste investitii si din partea intreprinderilor, pentru ca vad ca fiecare magazin are cate ceva semnificativ acestei perioade, este decorat foarte frumos si oamenii se plimba cu drag. Strazile, fiind si destul de inguste, sunt foarte populate si luminate. Si in Bucuresti sunt foarte frumoase prin anumite locuri are orasului.

  • Așa este, proprietarii magazinelor din centru au investit în cumpărarea sau închirierea luminițelor și în decorarea vitrinelor. Ei consideră că, dacă o stradă este frumoasă, lumea iese la cumpărături și toți au de câștigat.
   Mai mult, am observat că și oamenii simpli, fără interese economice, și-au împodobit casele și balcoanele pentru a crea o atmosferă de sărbători.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.