Olanda în simboluri: morile de vânt

Dacă în articolele precedente v-am povestit despre diamante și lalele, simboluri incontestabile ale Olandei, a venit rândul să scriem despre morile de vânt și despre locurile unde pot fi vizitate acestea.

Din Amsterdam, luați de la Gara Centrală  autobuzul nr.91 sau trenul, în direcția Uitgeest, coborâți în stația Koog Zaandijk și, după zece minute de plimbare pe jos ajungeți în Zaanse Schans (situat la 20 km de Amsterdam), sătucul morilor de vânt și al căsuțelor ca în povești, unde veți putea vedea cum se desfășura viața în Olanda în secolele al XVI-lea și al XVII-lea.În secolul al XV-lea, în această zonă existau nu mai puțin de 600 de mori de vânt funcționale care au pus bazele uneia dintre primele zone industriale din lume. În aceste mori, folosind forța vântului și apa, erau prelucrate plantele aromatice exotice, cheresteaua, se obțineau uleiul, brânza și pâinea, erau prăjite și măcinate boabele de cafea. Datorită acestei vechi tradiții industriale, acest veritabil muzeu în aer liber a fost înscris pe Ruta Europeană a Obiectivelor Industriale istorice.În ziua în care l-am vizitat, sătucul era luat cu asalt de o mulțime de turiști, majoritatea ruși și chinezi.Fiecare dintre cele 20 de mori din Zaanse Schans este specializată într-o activitate diferită. În majoritatea dintre ele intrarea este gratis iar cele care sunt cu plată aplică prețuri foarte accesibile. Pe traseu întâlnești moara-brutărie sau moara- fabrică de brânză unde poți vedea cum se obțin produsele tradiționale sau poți redescoperi activitățile meșterilor populari din zonă.  Toate au puncte de vânzare, de unde e imposibil să ieși cu mâna goală.

Există și o moară- fabrică de cherestea, în funcțiune, unde se lucra de zor.În moara-fabrică de brânză ni s-a făcut o prezentare despre cum se obține celebra Gouda, apoi am degustat brânzeturi cu diferite perioade de maturație, cu gust natural sau cu adaus de plante aromatice. Tot aici am descoperit și stroopwafel, napolitanele olandeze umplute cu caramel sau cu miere. Am aflat cum se fac saboții olandezi:Și am văzut într-un magazin de souveniruri patine de mers pe gheață, din lemn, pictate:Am admirat ceramica de Delft:Deosebit de frumoase sunt căsuțele de pe malul râului Zaan, construite în același stil și vopsite în aceleași nuanțe cromatice. După o plimbare prin Zaanse Schans, opriți-vă să vă încărcați bateriile cu un desert tradițional, să faceți ultimele fotografii și să vă cumpărați obiecte de souvenir.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.