O punte între culturi
Am rămas în urmă cu veștile din Italia și iată că mai sunt doar câteva zile și începe luna martie. Vă vom prezenta, pe scurt, două dintre activitățile în care românii din Asociația “Romania chiama Parma” au fost implicați de către instituții culturale italiene.
Prima dintre acestea este participarea la inițiativa “Il giro del mondo in 80 storie”, organizată de Primăria și de Biblioteca din Collecchio (localitate din Provincia Parma). Am fost onorați de această invitație, din mai multe motive: în primul rând, în Collecchio este stabilită o comunitate românească foarte puternică, bine integrată; în plus, între Primăria din localitate și cea din Săucești, județul Bacău, există o colaborare foarte frumoasă și, nu în ultimul rând, Collecchio este locul unde an de an, vara, reprezentăm România la “Festa Multiculturale”, despre care v-am mai povestit.
Pe data de 26 ianuarie 2019, am citit cunoscuta poveste a lui Ion Creangă, “Fata babei și fata moșneagului”, tradusă în italiană și adaptată pentru micuții spectatori. De ce acest basm? Pentru că este una dintre poveștile cele frumoase și mai educative din zestrea culturală a poporului român. Câți dintre românii stabiliți în străinătate nu se recunosc oare în fata moșneagului, frumoasă, blândă, cuminte, harnică și supusă? Câți dintre ei nu au plecat de acasă, cu gândul de a le demonstra celorlalți și lor înșiși că pot reuși în viață? Câți dintre românii plecați în căutarea unui trai mai bun nu au visat să strângă ceva agoniseală și să se întoarcă în casa părintească? Unii trag din greu de ani buni și încă așteaptă lada cu daruri, dar aceasta este o altă poveste…
Basmul “Fata babei și fata moșneagului” are învățăminte foarte sănătoase pentru orice copil, din întreaga lume, ne lasă cu speranța că în viață vom primi “după faptă și răsplată” și că “binele învinge răul”. A fost o după amiază superbă, cu copii frumoși, activi și interesați, în care am povestit, am prezentat costumele noastre populare, am vorbit despre tradiții și am degustat produse românești.
Un alt eveniment deosebit de emoționant, la care am avut onoarea să fim invitați, a fost acela prilejuit de aniversarea a zece ani de la înființarea “Bibliotecii Internaționale Ilaria Alpi din Parma”, de care ne leagă o lungă și frumoasă colaborare. Pe data de 2 februarie 2019, prietenii bibliotecii au intervenit cu lecturi în limbile materne și cu momente artistice.
Asociația “Romania chiama Parma” a ales să fie reprezentată de o prezență de excepție. Este vorba de Anamaria Trifanov, violonistă, care a interpretat un fragment din “Balada” lui Ciprian Porumbescu și unul din “Dimineața după nuntă”, de Ion Voicu.
Anamaria urmează în prezent cursuri de specializare post-universitare în cadrul Conservatorului “Arrigo Boito” din Parma, colaborând cu importante orchestre din România, din Italia și din alte țări europene. Anul trecut a avut un recital la Academia de muzică din Oslo, cu ocazia celebrării Centenarului României. Ea este, în plus, câștigătoare a Concursului de vioară « Clès d’or » din Paris, competiție care i-a adus oportunitatea de a ține recitaluri și în Țările de Jos.
Evoluția sa pe scenă a fost urmărită de un public numeros, alcătuit din italieni, din reprezentanți ai comunităților străine locale și ai autorităților italiene. În imaginea de mai jos, îi puteți vedea pe câțiva membri ai Asociației “Romania chiama Parma” împreună cu vice-primarul Parmei, Marco Bosi, și cu Directoarea Bibliotecii Ilaria Alpi, Fiorenza Bernardi.
Dar, pentru a o cunoaște mai bine pe Anamaria și pentru a simți emoția momentului, vă invităm să o urmăriți în cadrul recitalului susținul la Biblioteca “Ilaria Alpi”: