Urbino, orașul ideal
Dacă sunteți iubitor de artă și vreți să străbateți locuri mai puțin explorate de turiști, mergeți la Urbino, oraș din inima Regiunii Marche, cunoscut drept “Orașul ideal”, datorită structurii interne aproape perfecte și sistemului său de construcție în formă de cetate, cu ziduri de apărare păstrate intacte până în zilele noastre.
Ce puteți vedea într-o zi în Urbino, oraș din patrimoniul Unesco?
Palazzo Ducale (Palatul Ducal) – este legat de numele Ducelui de Urbino, Federico da Montefeltro, care a creat aici un adevărat centru cultural al Renașterii. Construcția palatului a început în anul 1454 și a durat circa treizeci de ani, conturându-se încetul cu încetul într-o operă arhitectonică impresionantă, un castel-cetate cu forme armonioase.
În interiorul palatului poate fi vizitată colecția de artă în care sunt expuse lucrări realizate de Raffaello, Piero della Francesca, Paolo Uccello, Tiziano.
În anul 2020 se împlinesc 500 de ani de la moartea marelui pictor Raffaello Sanzio, originar din Urbino, fiindu-i dedicate numeroase expoziții și manifestări artistice. Noi am avut șansa să vedem expoziția “Raffaello și prietenii din Urbino”, deschisă în perioada 3 octombrie 2019 -19 ianuarie 2020, unde erau expuse tablouri realizate de Girolamo Genga, Timoteo Viti, Pietro Perugino, Piero della Francesca și, bineînțeles, de Raffaello.
Printre lucrările cele mai reprezentative se numără potretul unei femei, “La Muta”, care reprezintă o tânără văduvă, cu chip înăsprit de durere. Culoarea verde a rochiei și batista pe care o ține în mână sunt detalii care indică faptul că aceasta era în doliu. Un alt tablou important este acela al unui autor rămas anonim, care reprezintă orașul ideal.
Oratorio di San Giovanni Battista impresionează prin ciclul de fresce reprezentând punerea pe cruce a lui Isus și scene din viața Sfântului Ioan Botezătorul, realizate în 1416 de frații Lorenzo și Jacopo Salimbeni. Întreaga capelă, pictată în culori vii foarte bine conservate, ne duce cu gândul la stilul bisericilor din spațiul bizantin.
Oratorio di San Giuseppe este renumit în mod special datorită scenei nativității realizate de Federico Brandani (1523-1575).
Domul din Urbino, definitivat între anii 1604-1607, impresionează prin structura sa impunătoare, constuită în stil romanic și gotic.
Casa memorială a lui Raffaello este un alt punct obligatoriu pe care trebuie să îl bifați într-o vizită în orașul natal al marelui pictor renascentist.
O plimbare pe străzile orașului Urbino este o experiență inedită datorită farmecului străduțelor înguste, perfect păstrate de sute de ani.
Și, pentru ca incursiunea voastră în inima regiunii Marche să fie cât mai completă, opriți-vă să gustați delicioasa specialitate locală, La Crescia sfoglia di Urbino, o lipie delicioasă cu diverse umpluturi.
După ce ați părăsit Urbino, înainte de reveni spre casă, opriți-vă în Gradara, o cetate medievală ridicată la 142 de metri înălțime față de nivelul mării, foarte bine păstrată încă din vechime. Castelul din Gradara este cunoscut mai ales datorită Cântului V al operei Divina Commedia, de Dante Alighieri, dedicat poveștii de dragoste dintre Paolo Malatesta și Francesca de Rimini.
Frumos oras, plin de istorie si arhiotectura impresionanta. Dar ca majoritatea oraselor din Italia, iti lasa impresia ca sunt gata-gata sa se prabuseasca, ca pica o turla, un acoperis, o arcada, etc. Oare doar eu am aceasta perceptie?
Italia este o țară superbă, cu un patrimoniu arhitectural și artistic impresionant. Din păcate, este vorba de obiective monumentale foarte vechi și totodată fragile în fața intemperiilor de tot felul (inundații, cutremure). Nu întotdeauna se găsesc resursele financiare necesare protejării și reparării acestora și se accentuează procesul de degradare. Este firesc să fii încercat de un sentiment de revoltă și de neputință în fața unei decadențe progresive ce pare de neoprit.