O zi în Limone sul Garda

Pe malul stâng al lacului Garda din Nordul Italiei, cum vii dinspre Mantova, Cremona sau Brescia, după ce treci de Desenzano del Garda, Salò, Toscolano Maderno, Gargnano del Garda și Campione, ajungi în Limone sul Garda, o bijuterie de stațiune plină de culori, în care predomină galbenul lămâilor, simbol al unei vechi tradiții locale.

Zonă multîndrăgită de turiști, în special de nemți și ruși, Limone sul Garda are multe magazine cochete, restaurante, baruri și terase, în care vizitatorii se delectează între un obiectiv turistic și altul sau în așteptarea vaporașului care să îi ducă spre o nouă destinație.

Atmosfera relaxată, de o eleganță rafinată, te proiectează în anii ’60-’70 ai secolului trecut, în plin curent „la dolce vita”.

Vegetația impresionantă, străzile înguste în care te lași purtat într-o lume dincolo de spațiu și timp clipocitul lin al valurilor și savoarea produselor locale cu aromă de lămâie, fac dintr-un sejur în Limone del Garda o experiență de neuitat. Iar când se încheie programul vaporașelor turistice și rămân în orășel doar localnicii și turiștii din stațiune, se așterne peste tot o liniște de-a dreptul ireală, plină de mister.

Ce poți face într-o zi în Limone sul Garda?

O plimbare pe străduțe, cumpărături în magazinele cu articole de pielărie și în magazinele alimentare, cu lichioruri și bomboane cu sirop de lămâie

Câteva ore pe plajă

O plimbare pe pista de biciclete suspendată, cu o superbă vedere panoramică pe lac

O vizită la plantația de lămâi

În anul 1995, primăria a cumpărat Limonaia del Castèl, pe care a renovat-o, a reamenajat terasamentele și sistemul de irigații și a plantat noi arbori de lămâi, portocali și mandarini. Pe străduțele din centrul orașului sunt amplasate plăcuțe de ceramică pe care sunt indicații în direcția Limonaia.

Construcția originală datează de la începutul sec.XVIII, când în zona lacului s-a dezvoltat o adevărată industrie bazată pe valorificarea citricelor, exportate cu precădere în Germania, Polonia și Rusia. Poetul Goethe, în excursia pe care a făcut-o în 1786 în Nordul Italiei, trecând pe lângă Limone, a rămas impresionat de spectacolul de “bogăție și grație” al plantațiilor de lămâi. Construită pe terase, cu stâlpi de ciment înalți, cu o structură inconfundabilă vizibilă de departe, limonaia putea fi acoperită în anotimpul rece, în vederea protejării arborilor sensibili la temperaturi scăzute. Din păcate, concurența produselor aduse din Sicilia și Calabria a făcut ca încetul cu încetul plantațiile să fie abandonate, astăzi rămânând doar acest muzeu sau, în alte părți, stâlpii de beton care amintesc de gloria de odinioară.

O plimbare cu vaporașul în celelalte localități de la lac

Cu un abonament de o zi, se poate face un tur în principalele localități de la lac sau se pot achiziona bilete pentru o singură excursie. Din Limone se ajunge într-un sfert de oră în Malcesine, un alt orășel deosebit de grațios, unde poate fi vizitat castelul, de unde se poate avea o superbă vedere panoramică asupra orașului.

Sporturi nautice

Iubitorii de sporturi nautice pot practica wakeboard, kitesurf, windsurf, canotaj, snorkelling sau stand up paddling.

Un aperitivo pe malul lacului

In Italia există un adevărat cult pentru aperitivo: în fața unui prosecco, a unui spritz sau a unui cocktail, cu măsline și sărățele, poți petrece momente plăcute în compania prietenilor, de obicei în intervalul de timp de dinaintea prânzului sau a cineii. Alte propuneri locale pentru un moment de răgaz pot fi un sorbetto de lămâie și o limonadă.


Cazare

O locație ultracentrală, pe malul lacului, este Hotel All’Azzurro, pe a cărui terasă puteți lua și masa (clienții hotelului au o reducere de 10%). De asemeni, pe baza unui card de client al hotelului puteți beneficia de reducere la serviciul de transport pe apă, la muzee sau alte atracții.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.