De sărbători, în vreme de război

Cozi lungi la intrare în târgurile de Crăciun, control ca în aeroport, la îmbarcare. Telefoanele și obiectele metalice sunt puse separat. Oamenii așteaptă răbdători să le vină rândul, așezați în șir indian, în coridoarele de separare, ca să poată intra în zona cu tarabe și jocuri. Nici copiii nu sunt scutiți de acest ritual. Doamnele deschid poșetele și le arată gardienilor conținutul acestora. Pe de o parte te simți în siguranță dar pe de alta conștientizezi din ce în ce mai mult faptul că în jurul tău se petrece ceva nefiresc. E o atmosferă apăsătoare, în care încerci să te prefaci că e totul în regulă, dar te uiți în jur cu teamă să nu se întâmple ceva.

La Nisa, ca și în Cannes, aceleași proceduri.

coasta-de-azur-3
Târgul de Crăciun din Nisa, intrarea principală- 2016

cof

coasta-de-azur-4
Târgul de Crăciun din Cannes, Franța – 2016

Pe Promenade des Anglais, patrule de militari și polițiști înarmați asigură siguranța miilor de persoane, turiști și localnici, ieșite la plimbare de sărbători. În oraș, în piețe, pe stradă, oamenii sunt foarte amabili și solidari, îți dau informații și sunt zâmbitori, în căutarea unei stări de normalitate. Auzi sirenele unor salvări și te sperii, ți-e teamă ca pe undeva să nu se fi petrecut ce e mai rău.

La sfârșit de 2016, Franța pare a fi implicată în război împotriva unui inamic despre care știe, din păcate, foarte puțin. Un război în care participăm și noi, renunțând puțin câte puțin la libertatea și la inocența noastră. Din cărțile de istorie am aflat că, de obicei, inamicul se distinge printr-o uniformă de culoare diferită și că războaiele se duc după anumite reguli, bărbătește, fără a fi implicați civilii, femeile și mai ales, copiii. Războaiele din zilele noastre se duc însă mișelește, sunt începute de oameni îmbrăcați la fel ca și noi, care lovesc fără milă, ucigând deopotrivă tineri și vârstnici, cu o ură de nestăvilit.coasta-de-azurcwg_0012 coasta-de-azurcwg_0174 mde

mdeÎn seara de Revelion, în Nisa, nu am avut focuri de artificii. Am avut însă pe străzi, în toată Franța, 100.000 de polițiști și militari care au vegheat ca să nu se repete tragedia din 14 iulie 2016. Ne-am bucurat de sosirea noului an și am încercat să îl întâmpinăm cum se cuvine.

Dimineața, am aflat că în timpul nopții, în timp ce noi petreceam, în Istanbul mureau câteva zeci de tineri, într-un atentat terorist.coasta-de-azur-2

cof

coasta-de-azur1
Un memorial dedicat victimelor atentatului din 14 iulie 2016

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.