Vacanţă cu gândul la gunoaieNu a trecut o săptămână de când sunt în “vacanţa” italiană şi sunt disperat. La intrare în bloc afiş, la uşa liftului afiş, în bucătărie afiş…Dacă ar fi doar afişele, ar mai merge, dar mai trebuie să te şi conformezi instrucţiunilor de pe ele! Pe la ora 21, nu mă aşez bine în pat şi aud un strigăt din bucătărie…e EA: “Fugi repede jos şi du nediferenţiatu’! Dacă nu-l scoţi azi, abia peste o săptămână o să vină să-l ia!”.


Mă îmbrac, înjur, şi cu găletuşa în mână plec la parter, deschid uşa de la bloc, închid uşa de la bloc, deschid uşa de la gunoi şi încerc să găsesc un loc pentru găletuşa mea “microchipată”, care povesteşte primăriei cât de leneşi am fost noi săptămâna aceasta la selectarea deşeurilor. În viitorul apropiat, poveştile găletuşei fermecate se vor transforma în taxe pe gunoi suplimentare. 

Dar să vedeţi ce stres am când trebuie să arunc resturile menajere! Îmi iau punguliţa, parcurg acelaşi traseu, ajung la spaţiul de depozitare şi încerc să mă orientez. Unde trebuie să o arunc? Tomberoanele de “organic” sunt pline….Sfios, pun punguliţa lângă unul dintre ele şi dau să plec…Din balcon EA…semne disperate: “dacă nu-l pui în tomberon să-l aduci sus!!! Mă mai învârt şi-i fac loc micii punguliţe într-unul dintre tomberoanele maron. Închid uşa la gunoi, deschid uşa la bloc, închid uşa la bloc …cu cheia, ca să nu te fure careva!!!
Ajung sus nervos, ies în balcon să mă calmez şi dau peste un sac plin de plastice…..
EU – “Femeie, pe astea de ce nu mi le-ai dat să le pun la gunoi?”
EA – “Plasticu’ abia luni…. Şi vezi că ai băgat la plastice un pahar de suc…ăla trebuia la cartoane!!”


Simt că explodez! Mă calmez şi încerc să trec peste problemă…mă apuc să studiez afişul din bucătărie, doar, doar o să mă prind cum funcţionează această isterie. Era să uit…bănuiesc că toţi aveţi în bucătărie o găleată pentru gunoi. Noi avem … 3: organic, plastic, hârtie. În plus, pe balcon avem găleata de „nediferenţiat” şi punga cu sticle. 


Să studiem aşadar:
Luni ambalajele de plastic şi hârtia, joi cutia cu nediferenţiate, luni şi joi organicul….Sticlele le pui în coşul bicicletei sau în portbagaj şi dai o tură de cartier până găseşti un container special pentru sticle. Pe afiş e scris cu caractere BOLDATE: gunoiul trebuie adus în compartimentul special de lângă bloc DOAR în zilele de colectare, până în ora 8 dimineaţa!
Afişul primăriei mă mai informează cum este cu gunoiul în zilele de Crăciun şi Anul Nou sau ce se întâmplă în caz de ninsoare: ca la “Nu te supăra frate”, mai stai o tură…adică încă o săptămână cu gunoiul în casă!

Când o să-mi mai treacă o să vă povestesc despre containerele speciale pentru frunze şi crengi sau despre locurile de depozitat gunoiul care au căpătat denumiri de-a dreptul pompoase: INSULĂ ECOLOGICĂ! 


0 thoughts on “Vacanţă cu gândul la gunoaie

  1. :))))) o sa te obisnuiesti. salvezi planeta, fii mandru de tine :-p

  2. :)))) Multumesc pentru incurajare, e si asta un punct de vedere! 🙂

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.