A doua viaţă a lucrurilor: în atelierul lui Filiz Velula

Despre pasiunea unora pentru obiecte de anticariat am mai scris, despre deșeuri de asemenea, însă despre legătura dintre lucrurile de care ne descotorosim și o galerie de artă o să vă povestesc în continuare, pentru că a doua viață a lucrurilor începe în atelierul unui artist constănţean.
Când am fost invitat să-l cunosc, mă aşteptam să dau cu ochii de un bătrânel cu barbă, dintr-un atelier în care domnește haosul. Am fost surprins însă să fiu primit într-o casă cochetă din apropierea pieţei Griviţa, unde își realizează creațiile artistul Filiz Velula. Un tip tânăr, modest, care m-a surprins atât prin ideile sale tehnice cât și prin măiestria îmbinării elementelor compoziționale. De ce idei tehnice la un artist? Pentru că principala „materie primă” pe care o foloseşte în lucrările sale este constituită din „deşeuri” mecanice sau electronice. Cum poate să strângă sub „acoperişul” unei rame ventilatoare o mulțime de hdd-uri de PC, arcuri, şurubele, robineţi sau raportoare numai el ştie, însă rezultatul este fantastic. 

Dincolo de aceste mecanisme fascinante se ascunde sensibilitatea poetico-filosofică a artistului, care transpare din numele pe care le atribuie creațiilor sale, cum ar fi, de exemplu, „maşina de măsurare a timpului pierdut”, un gadget complex în care componentele se îmbină mai degrabă după o logică a armoniei decât după una a simțului practic. Rezultatul este însă surprinzător și nu îl lasă indiferent pe privitorul care se simte invadat de întrebări de genul: “cum a proiectat”, “cum şi-a imaginat”, “cum şi-a ales piesele”, “cum le-a asamblat”, sau “există un public care cumpără aceste creații”, “unde se expune la noi în oraș acest gen de artă”? 

Filiz Velula nu se oprește însă la un singur exercițiu artistic, el realizează și lucrări grafice în care reprezintă clădiri cunoscute din Constanța. 

Iubitorii de mașini de epocă și de motoare în general nu pot să nu recunoască fidelitatea cu care artistul redă, în cele mai mici detalii, modele de mașini din toate timpurile. 

Am intrat așadar în atelierul lui Filiz Velula din curiozitatea de a cunoaște un tânăr artist constănțean și am ieșit cu dorința de a mă întoarce în calitate de client.

3 thoughts on “A doua viaţă a lucrurilor: în atelierul lui Filiz Velula

  1. Felicitari pentru minunatul articol;
    Dupa ce am citit randurile de mai sus si am vazut in imagini lucrarile, nu pot decat sa-i doresc (din toata inima) succes si recunoastere internationala tanarului artist care da dovada de atata creativitate.

  2. Mulțumim mult pentru aprecieri, o să îi transmitem! Din când în când aducem în prim plan persoane care se disting din mulțime, care-și cultivă pasiunile cu consecvență și dăruire.

  3. Dumnezeu sa-l odihneasca pe Fane Filiz Velula!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.