Gubbio, orașul Sărbătorii Lumânărilor (Corsa dei Ceri)

Lumânările utilizate în Corsa dei ceri, păstrate în Biserica Sf. Ubaldo
Aflasem despre Gubbio cu mult timp înainte de a vizita acest oraș, din manualele de limba italiană: lecția dedicată tradițiilor italiene era un adevărat festin cultural în care ne desfătam, printre altele, cu imagini din Venezia, Ivrea, Siena, Viareggio și, bineînțeles, Gubbio.

Micul orășel din Umbria (situat la numai 40 km de Perugia) devine în fiecare an, pe 15 mai, scena unui spectacol inedit, la care participă deopotrivă localnici și vizitatori. Este vorba despre o procesiune în care sunt purtate trei lumânări de circa 300 kg fiecare, înalte de 5 metri, în vârful cărora se află statui reprezentându-i pe următorii sfinți: Sf. Anton, Sf. Gheorghe și Sf. Ubaldo (sfântul protector al orașului).

 

Această manifestare are origini îndepărtate (1160), fiind o comemorare a morții episcopului Ubaldo Baldassini. Legenda spune că inițial lumânările întrebuințate erau din ceară dar, întrucât numărul participanților era din ce în ce mai mare și cantitatea devenea tot mai greu de susținut, s-a recurs la formula “lumânărilor” din lemn, care s-a păstrat până în zilele noastre.

 

 

Încă de dimineață, clopotul din Palazzo Consoli cheamă lumea în Piazza Grande. După ceremonii oficiale și slujbe religioase, începe procesiunea propriu-zisă, care este mai degrabă o fugă pe străzile orașului. Noi am ajuns în Gubbio într-o duminică liniștită de toamnă, în care doar afișele aminteau că o dată pe an orașul devine neîncăpător pentru miile de turiști care vin să asiste la un eveniment cu adevărat inedit.

 

Procesiunea culminează cu ducerea lumânărilor în biserica Sfântului Ubaldo, situată în vârful muntelui Ingino. Noi am urcat cu o telecabină deschisă, de forma unei colivii, până la biserica unde sunt păstrate, perfect conservate, moaștele sfintelui și cele trei lumânări din lemn. Din telecabină se poate admira o superbă vedere panoramică asupra orașului.
Biserica Sf. Ubaldo de pe Monte Ingino unde sunt păstrate moaștele Sfintelui

Gubbio merită vizitat nu doar datorită tradiționalei Corsa dei ceri, ci și a altor atracții, cum ar fi Teatrul Roman, unde vara au loc spectacole în aer liber.

 

Orașul este încântător și doar pentru o simplă plimbare pe străduțele sale iar urcarea pe muntele Ingino îți dă senzația de a avea lumea la picioare.

 

Din numeroasele magazine se pot achiziționa produse locale, cum ar fi obiectele de ceramică umbră, trufele (tartufo) sau mezelurile din carne de vânat.
Gubbio deține și un record mondial: aici este “împodobit”, an de an, cel mai înalt brad de Crăciun din lume. În realitate nu este vorba despre un brad real, ci despre o instalație de lumini aranjate în formă de pom de Crăciun, intinsă pe toată coasta muntelui. Mi s-a părut ciudată atât ideea acestui record, cât și faptul că există un adevărat comitet al Pomului de Crăciun, semn că niciun amănunt nu este lăsat la voia întâmplării și că totul este organizat în cel mai mic detaliu.

4 thoughts on “Gubbio, orașul Sărbătorii Lumânărilor (Corsa dei Ceri)

  1. Și mie mi-a plăcut mult ideea comitetului Pomului de Crăciun!
    Dacă eu una cunosc două persoane extraordinar de simpatice din Gubbio (eu le numesc le due eugubine, după plăcile cu același nume:) ) putem generaliza că și locuitorii sunt simpatici?

  2. 🙂 sunt simpatici si foarte ingeniosi: nu oricine poate inventa un joc de lumini pe un munte, predispuse in forma de brad, dupa care sa se mai si laude cu cel mai inalt pom de Craciun din lume 😉

  3. Gubbio este si orasul unde a fost filmat serialul politienesc Don Matteo!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.