Matera: de la rușine națională, la Capitală europeană a culturii

Am început anul 2016 într-un mod cu totul original, și anume cu o călătorie în regiunea italiană Basilicata, unde am vizitat Matera, un oraș pe cât de fascinant și fotogenic, pe atât de controversat. Devenită în ultimii ani destinație turistică recunoscută la nivel mondial, Matera are un trecut trist, locuitorii săi având timp de sute de ani un mod mod de viață mizer, de o sărăcie dusă la extrem. Așezarea este considerată una dintre cele vechi din lume, datând, după unele surse, din epoca paleolitică. De ce, totuși, acest loc este atât de special?

Matera_0939

Am descoperit poveștile unui așezări fascinante prin intermediul unui ghid local, Saverio, care ne-a însoțit mai bine de trei ore într-un tour deosebit de interesant. Dacă decideți să vizitați Matera, prin centrul orașului veți observa peste tot centre de informare turistică, unde veți fi îndrumați către ghizi oficiali locali. Prețul unui tour este de 15 Euro/persoană. Mai există și varianta unei plimbări cu celebra Ape, care însă nu îți permite să explorezi la pas urcușurile și coborâșurile pe pietre.

Matera_0689Matera_0708Matera_0665

Matera a fost mereu în centrul atenției publice și nu neapărat doar în sens pozitiv. Așezarea este împărțită practic în trei zone de interes: orașul, care nu are nimic deosebit față de orice alt orășel din sudul Italiei,  Città dei Sassi, care reprezintă punctul principal de atracție și zona bisericilor rupestre cu puncte deosebite de belvedere.  După cel de-al doilea război mondial, în urma publicării romanului “Cristos s-a oprit la Eboli”, al lui Carlo Levi, situația precară în care trăiau localnicii din Sassi a devenit subiect de dezbatere la nivel național, ministrul Alcide de Gasperi semnând în anul 1952 un decret prin care se impunea evacuarea locuitorilor din grotele săpate în piatră și strămutarea lor în case moderne din oraș. Practic, până atunci oamenii săpau în piatra calcaroasă grote în care locuiau cu întreaga familie: în câțiva metri pătrați conviețuiau laolaltă un măgăruș (indispensabil în activitățile de zi cu zi), mama, tatăl, cei patru-cinci copii și, uneori, bunicii. Nu exista apă curentă, cea folosită în gospodărie fiind adunată în timpul ploilor și depozitată în cisterne. Principala sursă de căldură din timpul iernii erau corpurile și respirația animalelor.

Matera_0678Matera_0675Matera_0835

În urma adoptării reformei din 1952, a avut loc strămutarea în masă a locuitorilor, care a durat până în anul 1968. Cum însă locuințele rămâneau în paragină și așezarea era sortită degradării, autoritățile au luat măsuri de conservare și recuperare arhitectonică. În anul 1993 Matera a intrat în Patrimoniul mondial UNESCO iar în 2019 va fi Oraș european al Culturii.

Matera_0688Matera_0918Matera_0676

Matera a fost cadrul scenografic al multor filme artistice, printre care amintim doar câteva: “Patimile lui Isus” (Mel Gibson), “La Lupa” (regizor Alberto Lattuada), “Evanghelia după Matei” (Pier Paolo Pasolini), “Cristos s-a oprit la Eboli” (Francesco Rosi), “Regele David” (Bruce Beresford). În 2016 va rula în cinematografe filmul “Ben Hur”, în regia lui Timur Bekmambetov. În zona cunoscută sub numele de Sassi (pietre) au fost filmate scene din zeci de filme cu teme religioase, istorice sau de groază.

Matera_0869Matera_0801

Ghidul nostru ne spunea că foarte mulți tineri, din Italia și din străinătate, decid să își unească destinele pe aceste locuri, mai ales datorită peisajului spectaculos. După părerea noastră, Matera reprezintă un cadru excelent pentru un serviciu fotografic, dar e încă departe de a asigura serviciile pentru organizarea unor nunți cu pretenții (nu există suficiente parcări, locul e greu accesibil). Am avut totuși senzația că orașul a fost surprins nepregătit în fața valului de simpatie și succes și face față cu greu miilor de turiști sosiți de pretutindeni.

Matera_0844Matera_0791

Un mare minus este în primul rând accesul  către această destinație turistică de excepție, neexistând linie feroviară națională sau autostradă. Dacă ajungeți la aeroportul din Bari (zbor direct din București), situat la circa 65 de km, există autobuze care vă pot duce la Matera (cursele sunt destul de limitate) sau taxiuri (prețul poate ajunge până la 75 Euro/persoană). Mai există linii de tren cu ecartament redus, care fac legătura între Bari Centrale și Matera Sud (cea mai apropiată de zona Sassi). Interesați-vă din timp de mersul trenurilor, de orarele curselor autobuzelor și navetelor și de condițiile de călătorie (uneori e nevoie de rezervare prealabilă).

Cea mai sigură, ieftină și bună soluție rămâne însă aceea a autoturismului. Principala problemă cu care vă veți confrunta în acest caz va fi însă aceea a lipsei parcărilor, mai ales în perioadele în care se înregistrează o afluență turistică ridicată.

Matera_0794

Sperăm ca până în 2019 să fie introduse mai multe curse care să facă legătura între Matera și principalele localități învecinate.

După cum spuneam în deschidere, am vizitat Matera în prima zi a anului. În centru, tehnicienii demontau scena pe care s-a desfășurat spectacolul de Revelion transmis  în direct de televiziunea națională RAI. Emisiunea a fost și o ocazie de promovare a orașului.

Dacă vreți să vizitați Matera într-o perioadă bogată în evenimente, aceasta poate fi în jurul datei de 2 iulie, când pe străzile orașului are loc o procesiune închinată Fecioarei Maria, cunoscută sub numele de Madonna La Bruna. Cu această ocazie, este realizat un enorm car alegoric care, la sfârșitul ceremoniei religioase, este dezmembrat complet, participanții la eveniment întrecându-se pentru a lua o bucată din acesta, despre care se spune că ar aduce noroc.  Un alt moment deosebit este acela al Crăciunului, când au loc spectacole dedicate nativității iar pe Sassi sunt reconstituite scenele nașterii lui Isus. Vizitatorii se transformă în figuranți și, împreună cu actorii formează un enorm Presepe vivente.

Matera_068Matera_0787

La Matera am fost impresionați atât de peisaj cât, mai ales, de imensa dorință a orașului și a locuitorilor acestuia de a se prezenta lumii cu ceea ce au mai frumos și de a schimba niște prejudecăți perpetuate de-a lungul timpului.

Matera_0663

Mai multe informații despre oraș, evenimente și împrejurimi găsiți aici.

7 thoughts on “Matera: de la rușine națională, la Capitală europeană a culturii

 1. Felicitari pentru articol!!!!
  am vazut si eu Matera intr-o zi de septembrie;
  erau putini turiști;
  am scris si eu un articol cu impresii de acolo.

  • Jurnal de Navetist

   Mulțumim mult! Acum am citit articolul tău! Se pare că am vizitat aceleași locuri 🙂
   Între timp zona a devenit mult mai cunoscută și, implicit, plină de turiști. Titlul de viitoare capitală europeană a culturii a contribuit foarte mult la promovarea orașului.

 2. Pozele sunt extraordinare, m-am tot uitat la fiecare, cele mai faine din Matera dintre cele vazute de mine. Felicitari!
  Este interesant orasul, am tot auzit de el in ultimul an, chiar am vazut si reportaje la TV. Peisajul si locuintele sunt intr-adevar spectaculoase.

  • Jurnal de Navetist

   Mulțumim foarte mult!
   Matera este un oraș superb, cu o istorie impresionantă care te face să speri că și zone defavorizate ale lumii pot avea o a doua șansă pentru a își lua revanșa. Merită să mergeți să îl vizitați!

 3. Ce “wow” arata locul asta…

 4. Felicitari pentru fotografiile deosebite!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.