Olanda în simboluri: diamantele

După o vizită în Olanda, primele simboluri care-ți vin în minte sunt: lalelele, morile de vânt, brânza Gouda, Van Gogh, Rembrandt, bicicletele, canalele și, nu în ultimul rând, diamantele.

De peste patru sute de ani, magazinele și atelierele de pietre prețioase fac parte din peisajul obișnuit al Amsterdamului, transformând acest oraș în capitala mondială a diamantelor. Strălucire, mister, bogăție, pasiune, sunt doar câteva dintre cuvintele care revin, ca un ecou, în poveștile ghizilor locali despre acest loc în care totul pare permis și accesibil, de la dragostea cu ora, la țigările din canabis și pietrele nestemate.

Meșterii artizani din Amsterdam au adus această artă la nivelul de excelență, reușind în același timp să atingă două recorduri absolute: aici au fost prelucrate cel mai mic dar și cel mai mare diamant din lume. Încă din 1910, în acest oraș funcționează și o bursă a diamantelor, unde au loc tranzacții de zeci milioane de euro.

După ce am vizitat Muzeul Van Gogh, ne-am lăsat seduși de Muzeul Diamantelor, situat în apropierea acestuia. Lumina difuză de pe fundalul vitrinelor vopsite în culori intense scotea în evidență strălucirea nenumăratelor bijuterii purtate de membrii caselor regale cu ocazia încoronărilor, nunților sau a altor ceremonii importante. Am văzut exponate adevărate și copii ale unor articole care au marcat istoria lumii, am învățat să recunoaștem diferența dintre un diamant autentic și unul fals, am văzut unelte și diferite metode de tăiere și șlefuire.

La parterul muzeului am fost surprinși să vedem un magazin de souveniruri, în care, pe lângă magneți de pus pe frigider, căni, semne de carte sau monografii, se comercializau inele de logodnă, verighete din aur cu diamante și replici în miniatură ale coroanelor regale.

Prezența diamantelor ne-a surprins pe toată durata vacanței noastre în Olanda: cele mai frumoase case ridicate pe malul canalelor aparținuseră cândva unor meșteri bijutieri evrei iar multe dintre locurile care încântă astăzi milioanele de turiști au constituit cadrul în care au fost turnate scene din episodul “Cascada de diamante” di celebrul film cu agentul 007- James Bond.

Fabricile de tradiție ofereau tururi gratuite în care se puteau observa tehnicile de prelucrare precum și diverse modele de bijuterii.

Chiar și în sătucul morilor de vânt, Zaanse Schans, unde fiecare moară este specializată într-un meșteșug tradițional (brutărie, lemnărie, prelucrarea cafelei și a ciocolatei, producția brânzeturilor), se afla o moară unde puteai să observi cum se prelucrează diamantele și de unde îți puteai cumpăra un inel cu diamant, la preț promoțional. Dacă sunteți în căutare de inele de logodnă sau de verighete din aur cu diamante și nu aveți timp să ajungeți la Amsterdam, puteți să le găsiți  în București sau Constanța, în magazinele de bijuterii FIRESQ.

One thought on “Olanda în simboluri: diamantele

  1. […] în articolele precedente v-am povestit despre diamante și lalele, simboluri incontestabile ale Olandei, a venit rândul să scriem despre morile de […]

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.