Lyonul, capitala gastronomiei franceze

La numai trei ore distanță de Torino (trecând prin tunelul Fréjus), se află Lyonul, al treilea oraș ca mărime din Franța, considerat timp de câteva secole nucleul industriei textile franceze și important centru financiar și bancar. Lyonul a scris câteva pagini importante în istoria industrială a lumii: în 1473 a devenit unul dintre cele mai importante centre editoriale din Europa iar în 1801 aici a fost inventat războiul de țesut model Jacquard, care realiza țesături cu modele complexe. De numele Lyonului este legată și povestea fraților Lumière, care au inventat primul aparat de filmat și primul aparat de proiecție cinematografică.  Din 1935, Lyonul a devenit “capitală mondială a gastronomiei”, datorită numeroaselor specialități culinare care fac parte din cultura acestui oraș.

Iată și câteva dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratați în următoarea voastră vacanță la Lyon:

Bazilica Notre Dame de Fourvière

Amplasată pe “dealul care se roagă”, Bazilica Notre Dame de Fourvière, exemplu de arhitectură sacră franceză de la sfârșitul secolului al XIX-lea (a fost inaugurată în 1872, în urma unui legământ făcut cu mulți ani în urmă, prin care i  se cerea Fecioarei Maria să apere localitatea de războiul franco-prusac), veghează de la înălțime asupra întregului oraș. Cu un interior bogat decorat cu mozaicuri, bazilica oferă de pe una dintre terasele sale o vedere panoramică surprinzătoare.

În imediata sa apropiere se află un Muzeu al Civilizației Galo-Romane,  vestigiile Teatrului roman și o structură metalică asemănătoare cu Turnul Eiffel, ridicată în anul 1893, astăzi funcționând ca antenă de televiziune.

Catedrala Saint Jean

Catedrala, închinată Sfântului Ioan Botezătorul, a fost construită în perioada cuprinsă între secolul al XII-lea și secolul al XV-lea și reprezintă o întrepătrundere între stilurile romanic și gotic. Deosebit de interesant este ceasul astronomic din interiorul bisericii, construit în anul 1598, care indică perfect poziția dintre lună și soare, fiind fixat până în 2019, după regulile secolului al XVI-lea.

Piața Bellecour

Situată la intersecția a trei dintre străzile principale din Lyon, Place Bellecour,  unde este amplasată statuia lui  Ludovic al XIV-lea, este considerată una dintre cele mai mari piețe din Franța și din Europa.

Piața Des Terraux

Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Lyon, datorită unei impresionante concentrări de obiective culturale și arhitectonice.  Place des Terraux, situată în insula Presqu’Ile- zonă creată la confluența dintre râurile Saône și Rhône-, este considerată inima orașului, unde se găsesc Primăria, Muzeul de Arte Frumoase și Fântâna realizată din 21 de tone de plumb de sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi, autorul Statuii Libertății din New York. Cei patru cai simbolizează fluviile care curg spre mare.

Clădirea în care se află sediul primăriei datează din 1655, dar fațada actuală a fost realizată în 1702.

Musée des Beaux Arts (Muzeul de Arte Frumoase)

În acest muzeu se află o colecție de sculpturi și tablouri  de o valoare inestimabilă, a doua ca mărime după cea a muzeelor pariziene, cu opere realizate de artiști precum Rodin, Rubens, Monet, Picasso.

Nouă ne-a atras atenția, printre altele, un tablou al lui Pascal Dagnan Bouveret, care descrie o scenă de la începuturile artei fotografice, un tablou de familie redat în cele mai mici detalii, întocmai asemeni unei fotografii. Fidelitatea transpunerii pe pânză a unui cadru din studioul fotografic este remarcabilă, observați atitudinea personajelor și semnele de uzură ale decorului, care fac ca totul să pară real.

Pascal Dagnan Bouveret, Nuntă la fotograf-1879

Dacă sunteți interesați de tipografie și editură, mergeți să vizitați le Musée de l’Imprimerie, unde, până la data de 16 septembrie 2018, puteți vedea expoziția “Andy Warhol Ephemera”, în care este expusă o surprinzătoare colecție de afișe, ilustrații pentru revistă, felicitări, coperți de discuri sau imagini publicitare care, neavând pretenția de a fi capodopere ale artei grafice,  dezvăluie totuși pe deplin geniul marelui artist american.

Imaginea de mai jos care, aparent, surprinde o încăpere reală, nu este altceva decât un exemplu de exponat de la Muzeul miniaturilor, unde sunt redate circa 100 de scene reale, cu obiecte și decoruri reduse la o scară foarte mică.

Parc de la Tête d’Or

Proiectat în anul 1860, acest parc cu o suprafață de circa 117 hectare este cel mai extins din Franța. Cuprinde piste de alergare, un teatru de marionete, un lac, o grădină botanică și o grădină zoologică, la care intrarea este gratuită.

Guignol

Cel mai simpatic personaj, unul dintre simbolurile orașului Lyon, este Guignol, o păpușă realizată în 1808 de către un țesător de mătase rămas fără loc de muncă, ce și-a ales o nouă activitate, și anume pe aceea de dentist. Pentru a-și atrage clientela, acesta improviza spectacole de stradă, în care critica societatea lioneză și clasa politică. S-a bucurat de un mare succes, care continuă până în zilele noastre.

Murales

Lyonul poate fi considerat capitala picturilor murale, datorită numeroaselor opere, în simbioză ci orașul, care vin să aducă o pată de culoare în cartierele cenușii. Fresque des Lyonnais, Mur des Canuts, Bibliothèque de la Cité, sunt cele mai cunoscute dintre acestea.

Pe clădirea care aduce un omagiu celor mai cunoscuți lionezi, îi puteți recunoaște pe Micul Prinț împreună cu autorul său, Antoine de Saint Exupéry, pe Frații Lumière sau pe faimosul chef Paul Bocuse.

La capitolul experiențe de neratat, le recomandăm pe cele gastronomice. Dintre acestea, tarta cu praline este pe departe cea mai reprezentativă pentru oraș. Dacă sunteți tentați să încercați, vă lăsăm rețeta:

Lionezii sunt foarte mândri de localurile cu specific tradițional, numite bouchons, unde puteți încerca specialitățile culinare locale: multe derivate din carne de porc dar și numeroase tipuri de brânzeturi. 

Acelora care doresc să cunoască delicatesurile bucătăriei franțuzești, le recomandăm să ajungă neapărat la Halles de Lyon Paul Bocuse, în imperiul produselor culinare rafinate, într-o incursiune care le va supune simțurile la mari tentații. Fructe de mare, tarte cu foie gras, pește, brânzeturi, mezeluri, deserturi decorate fabulos, sunt doar câteva dintre propunerile micilor magazine din piață. La ora mesei, locul devine și mai animat, iar restaurantele care propun meniuri deosebite devin neîncăpătoare pentru numeroșii clienți.

Lyonul te îndeamnă la plimbare, atât ziua cât și noaptea, de-a lungul râurilor Rhône și Saône.

Pe lângă clădirile vechi, cu o arhitectură impozantă, există și clădiri moderne, în cartierele noi ale orașului.

Dacă aveți o zi în plus la dispoziție, o puteți dedica vizitării împrejurimilor. La numai 150 km de Lyon se află localitatea franceză Annecy, o bijuterie supranumită Venezia Franței.

Tot la 150 km distanță de Lyon, dar mai la Nord de Annecy, se află Geneva, al doilea oraș ca mărime și importanță economică din Elveția.

La întoarcerea în Italia, alegeți traseul cu trecere prin tunelul Mont Blanc, și opriți-vă la Chamonix, una dintre cele mai renumite stațiuni montane din întreaga lume.

Odată ajunși pe partea italiană, faceți o oprire la Courmayeur, localitatea pe al cărui teritoriu se află Mont Blanc, cel mai înalt munte din Italia și din Europa Centrală.

Dacă v-am făcut curioși să vizitați Lyonul, vă așteptăm cu impresiile voastre din următoarea vacanță în Capitala gastronomiei franceze!

4 thoughts on “Lyonul, capitala gastronomiei franceze

 1. Buna ziua, am avut ocazia de a vizita Lyonul in urma cu trei ani de zile, din pacate nu in vacanta ci doar in vizita de lucru, este un oras foarte frumos, cu o multitudine de obiective turistice, sunt multe restaurante si locuri in care te poti relaxa insa consider ca merita acea titulatura de “capitala picturilor murale”. Recomand tuturor o excursie acolo, va doresc o vara frumoasa!

  • Jurnal de Navetist

   Bună ziua! Aveți dreptate, este un oraș superb, bine întreținut și îngrijit, care merită să fie descoperit. O vară frumoasă și Dumneavoastră!

 2. Multumim frumos!!!
  Uite asa unii dintre noi au noroc sa calatoreasca fara bilet….si controlorul nu-i prinde…ha .
  Mai si invatam, ..mai si mancam toate bunatatile….care nu te lasa (imposibil )sa faci dieta si uite ,gata,am facut o mini vacanta gratuita!!!
  Splendid reportaj! (sunt indecisa intre muzeul miniaturilor sau ..o serenada plimbandu-ma cu barcutza…☺ )
  Asteptam noi invitatii …..

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.