O floare pentru fiecare

Florăria ” Le Margherite” din Medesano, Provincia di Parma, Italia

Italienii sunt mari iubitori de frumos şi îşi împodobesc ferestrele şi balcoanele cu flori, care mai de care mai încântătoare, pe care le schimbă în funcţie de anotimp. Au grădini ordonate, cu numeroase tipuri de plante, pe care le îngrijesc cu răbdare şi dăruire. Se poate spune că florile ocupă un loc central în preocupările lor.

Cu toate acestea, nu există atât de multe florării şi tarabe cu flori ca la noi. Nu vezi lume pe străzi cu buchete (învelite în celofan sau hârtie creponată), iar la începutul anului şcolar copiii nu duc flori doamnelor profesoare şi învăţătoare. Florile nu funcţionează în Italia nici pe post de mică atenţie, şpagă sau instrument de captare a bunăvoinţei.

Există în schimb numeroase campanii umanitare în cadrul cărora, cumpărând o floare în ghiveci, contribui cu o donaţie pentru o cauză nobilă. Astfel, cu o stea de Crăciun, îi ajuţi pe cei bolnavi de leucemie, cu o azalee ajuţi cercetarea împotriva cancerului, iar cu un bonsai îi ajuţi pe cei bolnavi de SIDA.

Când mergi în vizită la cineva, o floare dăruită gazdei este foarte apreciată. Foarte preţuite sunt şi mimozele, rămurelele de flori galbene pe care femeile le primesc cu ocazia zilei de 8  Martie. De ziua îndrăgostiţilor, reprezentantele sexului frumos primesc de la iubiţi câte un trandafir roşu.

mimoze                                           (sursă foto)
În ocazii triste, cum ar fi înmormântările, familia defunctului poate introduce, în cadrul mesajului dat la ziar prin care anunţă moartea celui drag, următoarea precizare: “nu flori, ci fapte bune“. În acest caz, persoanele care vin la înmormântare, în loc să cheltuie banii pe flori, fac donaţii asociaţiillor de binefacere.

Ca să ne menţinem în zona sobrietăţii, trebuie să subliniem diferenţa culturală dintre Italia şi România atunci când e vorba de crizanteme. La noi sunt considerate reginele toamnei: într-o mare varietate de forme şi culori, rezistente în vaze pentru mult timp, acestea ne parfumează casele alături de gutui, struguri şi alte roade ale anotimpului.  La italieni în schimb sunt asociate cu ideea de moarte: pentru că înfloresc în perioada în care se comemorează persoanele decedate (2 noiembrie), crizantemele sunt florile care se duc la cimitir. De aceea, să nu dăruiţi niciodată cuiva din Italia un buchet de crizanteme!

0 thoughts on “O floare pentru fiecare

  1. ”nu dăruiţi niciodată cuiva din Italia un buchet de crizanteme!” mai ales că simțul umorului e diferit în Italia. Vouă vi s-a spus cât de negru e umorul românesc? Habar n-aveam în ce registru am tot glumit până acum!

  2. :)) Eu am renunţat să fac glume "ca pe la noi", pentru că nu înţelege lumea umorul nostru.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.