Calendare de perete

50 YEARS OF “THE CAL”™: THE HISTORY OF THE WORLD’S MOST FAMOUS CALENDAR – PIRELLI: e un titlu care mi-a atras atenţia zilele trecute, mai ales că anul acesta mi-am dorit să editez un calendar deosebit, cu imagini din oraşul Constanţa.


Dacă la unii, când este vorba de calendare, este vorba de tradiţie, excelenţă şi profesionalism, care se asociază de cele mai multe ori cu brandul, la noi s-a rămas în cea mai mare parte la stadiul de „să fie mare”.

În timp ce la alţii calendarul a ajuns la rangul de operă de artă, la noi s-a impus “superbul triptic”. L-au adoptat companiile mici sau mari, renumite sau nou înfiinţate, care au adoptat acest obicei doar pentru că “aşa au văzut pe afară”.


În ţările din Occident calendarul se identifică cu personalitatea companiei, cu istoria unui brand sau cu o formă de comunicare originală. Calendarul Pirelli, care are o istorie de peste cincizeci de ani, a devenit astăzi un obiect de colecţie, fiind editat, în mod intenţionat, în ediţie limitată, valoarea exemplarelor din primii ani dobândind astăzi o valoare economică destinată să crească odată cu trecerea timpului. Fotografiile sunt adevărate capodopere realizate de profesionişti iar fotomodelele sunt cunoscute în lumea modei.


Un alt calendar cu o istorie îndelungată este şi cel al carabinierilor din Italia. Cel de anul acesta (2013) a fost editat pe o hârtie deosebită, nefiind legat sau capsat ci doar strâns cu un şnur tricolor. O adevărată carte de vizită, o poveste concepută pentru a transmite un mesaj despre tradiţia şi profesionalismul unui corp de armată.


O companie care pune multă pasiune în realizarea calendarului anual este şi Ryanair. Rezultatul este un „pachet de marketing” bine ambalat, care are în prim plan stewardesele iar într-un plan secund responsabilitatea socială (o parte din banii încasaţi pe calendare ajunge la ONG-uri) beneficiul final fiind clar acela de imagine, nefiind însă de neglijat nici profitul.


Toate aceste calendare despre care v-am vorbit au un numitor comun: CALITATEA! Plecăm de la calitatea fotografiilor, trecând apoi printr-o grafică desăvârşită şi terminând cu calitatea printului şi cartonului.

Revenind la calendarele din România, sincer nu-mi aduc aminte ca vreunul să mă fi impresionat. Cu siguranţă că cele mai aproape de „adevăratul calendar” sunt cele ale multinaţionalelor, dar şi aici este o mică problemă: acestea, fiind tipărite de compania mamă, de cele mai multe ori nu au marcate zilele libere legale din România (eventual se primesc nişte autocolante care se lipesc ulterior pentru a personaliza calendarul la nivel de ţară).


Am ajuns şi la companiile autohtone, care în proporţie de 90% aleg „tripticul”. Nu ştiu dacă este vina managerilor sau a firmelor de publicitate care le bagă pe gât aceste variante super ieftine, aduse de prin China, fără pic de identitate şi având ca singur argument suprem acela că „este mare şi comod”.

Dar hai să nu vorbesc cu răutate căci există şi variante personalizate: pe unicul carton de sus se trânteşte un autocolant cu o fotografie de mai mare jalea şi se scrie mare cu roşu numele companiei şi eventual un „La mulţi ani!” care o să dăinuiască un an întreg pe peretele din biroul partenerilor de afaceri.

În final, vreau să vă arăt un altfel de calendar produs în România. Am respectat câteva pricipii pe care le-am enumerat mai sus: fotografii originale, carton de 300g, print de calitate. Cu siguranţă că este un început şi se poate şi mai bine.
Vouă ce fel de calendare vă plac? De birou sau de perete? Cumpăraţi calendare sau aşteptaţi să le primiţi cadou? Cum aţi vrea să arate calendarul pe care să-l aveţi în birou?

0 thoughts on “Calendare de perete

  1. Interesant articolul…Mie imi plac calendarele de buzunar. Sunt mai practice, il ai oricand la indemana. Asa s-a nascut ideea de a colectiona calendare.

  2. si mie mi plac cele de la pirelli. ryanair-ul…la cat isi bat joc de angajatii aia ai lor ma mir ca mai au tupeul sa i puna pe calendare (desi ma indoiesc serios ca s angajati, cred ca s modele)

  3. Cred că ai dreptate, de multe ori am luat avioane ale companiei Ryanair însă niciodată nu am văzut ca personalul de la bord să arate ca tipele din calendar.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.