Cozonac din închisoare

Zilele acestea am primit de la prietena noastră Andreea un cozonac. Pe lângă ingredientul deosebit pe care îl are în compoziţie – berea -, cozonacul adus din Padova are o poveste interesantă, care merită să fie ascultată şi, de ce nu, copiată.

Alături de alte produse de o calitate excelentă, cozonacul “Giotto” este făcut de deţinuţi, în laboratorul de patiserie al închisorii din Padova. Încă din anul 2005, acest laborator trimite pe piaţă biscuiţi, cozonaci, grisine, prăjituri, fursecuri şi alte delicii de foarte bună calitate, ambalate într-un packaging modern, după ultimele tendinţe.

Am avut ocazia să cunosc produsele “Giotto” acum câteva luni, când am petrecut două zile în Padova. Tot Andreea ne-a dus atunci într-un magazin încântător, gen băcănie, unde ieşeau în evidenţă, pe rafturi, fursecurile produse în închisoare.

Dar cum sunt organizaţi puşcăriaşii? Este vorba de un consorţiu care cuprinde mai multe laboratoare de lucru: patiserie, gastronomie, asamblare de valize şi biciclete, call center, activităţi în domeniul informatic. Cei 120 de muncitori aflaţi în stare de detenţie sunt pregătiţi de maiştrii sub a căror supraveghere îşi desfăşoară activitatea. Din mâinile lor ies produse de cea mai bună calitate. De exemplu, cozonacul Giotto a fost distins cu premiul publicului la categoria Taste- Pitti Immagine 2012, în timp ce celelalte produse de patiserie au fost incluse printre cele mai bune alimente testate în cei 25 de ani de activitate ai revistei Gambero Rosso, o voce incontestabilă în materie culinară.

Persoanele implicate în activităţile de producţie sunt motivate în obţinerea unor rezultate care să respecte cele mai exigente standarde de calitate. În plus, ele au şansa de a învăţa o meserie care le va putea oferi o viaţă normală când vor ieşi din închisoare. Statisticile arată că în general în medie circa 90% din deţinuţi recidivează, în timp ce în cazul celor implicaţi în activităţile de la închisoarea din Padova media ar scădea până la doar 1%.

Trebuie menţionat că în cadrul consorţiului a fost bine pus la punct biroul de marketing şi vânzări, care se ocupă de vânzarea produselor şi de organizarea de evenimente prin care “lumea externă” intră în contact cu realitatea din penitenciar.

Am scris acum despre deţinuţi, însă în Italia am descoperit şi alte structuri în care persoane aflate în condiţii deosebite, cum ar fi cele cu dizabilităţi, au şansa de a duce o viaţă aproape normală. Îmi amintesc şi acum cu drag un cadou pe care l-am primit de la o prietenă, cu mulţi ani în urmă: este vorba de o floare colorată, din lemn, făcută manual de cei de la o cooperativă unde lucrează persoane cu handicap psiho-motor.

5 thoughts on “Cozonac din închisoare

  1. foarte tare. nu doar ca idee de marketing 😛 dar mai ales ca o sansa la o viata oarecum normala

  2. Ştii ce m-au întrebat unii cititori? Nu le e teamă că deţinuţii ar putea scuipa în aluat sau pune tot felul de mizerii? Mie chiar nu mi-a trecut prin minte una ca asta…Cred că sunt supravegheaţi prin camere de luat vederi şi că semnează contracte foarte serioase atât cu firma producătoare cât şi cu conducerea penitenciarului.

  3. :))))))) pe principiul asta …nu mai cumpar nimic facut in Romania, Bulgaria, India, ca la ce salarii au unii :))))

  4. gandesc ca e o initiativa ce ar trebui preluata de toate pnitenciarele pentru ai face pe detinuti sa-si gaseasca si un alt mod de a gandi si actiona cand vor fi liberi.

  5. Aşa este, ar trebui ca toate penitenciarele să iniţieze astfel de proiecte, pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în detenţie să îşi construiască o nouă viaţă pe care să o continuie şi în libertate.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.