Vin dobrogean, bucate tradiționale și o atmosferă deosebită: Serbarea Recoltei ALIRA 2023

Despre ALIRA am tot povestit în ultimii ani (2014, 2015, 2016, 2017), dar celor care au uitat le readucem aminte ce scriam în 2014: “ce se ascunde în spatele celor cinci litere? ALIman şi RAsova.” Dacă în urmă cu 9 ani nu erau decât o vie, câteva butoaie, un cuptor și câțiva prieteni anul acesta imaginea s-a schimbat radical: o cramă impresionantă, o sală de degustări elegantă și foarte mulți prieteni. Chiar dacă totul a evoluat extraordinar, programul și ingredientele sărbătorii au rămas la fel peste ani: vin Alira, bucate tradiționale dobrogene (pâine la cuptor de pământ, brânză, ceapă, zacuscă, ciorbă de pește de Dunăre, pastramă la ceaun, crap la placă și plăcinta la cuptor).

Sala de degustare s-a transformat în această zi într-un atelier de pictură în care mai mulți artiști lucrau tablouri care apoi au fost vândute în cadrul unei licitații caritabile pentru susținerea elevilor din Aliman. Într-un alt colț al sălii, un altfel de artă aduna în jurul ei numeroși invitați curioși să afle secretele savorii deosebite a horincii tradiționale. Cea mai bună băutură tradițională din Maramureșul istoric, horinca, preparată din fructe după o rețetă de zeci de ani, a fost adusă pe târâmul Dobrogean de brandul La Horincie, într-o prezentare premium.

După o scurtă vizită pe terasa cramei, un loc superb cu o priveliște extraordinară, invitații au început să se familiarizeze cu aromele Alira, vedeta zilei fiind Ghiurghiuliul, un fel de Beaujolais local, fără a fi însă vin roșu! Se bea cu aceeași bucurie, ca vin tânăr, elegant și expansiv totodată, făuritor de emoții și stări tinerești. Vinificat din Cabernet Sauvignon, este un rose demisec intens în culoare și în textura, cu personalitate aparte. Ușor de înțeles, ușor de băut si în același timp un rose profund prin structura senzorială, după cum ne-au anunțat organizatorii.

Dacă terasa cramei atrăgea prin vibeul de festival, în zona cuptorului invitații erau atrași de mirosul pâinii scoase din cuptor și al savorii din zona ceaunelor. Ușor, ușor Ghiurghiulul a început să pună stăpânire pe atmosfera generală și ajutat de muzica și dansurile populare a reușit să dea startul unui eveniment deosebit.

Ziua a continuat cu vizitarea cramei, cu degustări de bucate tradiționale alături de vinuri Alira dar și cu multe zâmbete și voie bună. Dr. Karl Hauptmann, proprietarul cramei și CEO Ghenadie Bobeică au mulțumit celor prezenți pentru alegerea făcută de a petrece o frumoasă zi de toamnă în via Alira. Am aflat cu această ocazie că astazi, Alira poate procesa si stoca un total de 1,2 milioane de litri, toate echipamentele fiind de ultima generatie, iar noua constructie se poate lauda ca fiind una dintre cele mai „verzi” din industrie, avand energia electrica asigurata de panouri solare (104 kW), iar climatizarea de un camp termal subteran. Partea turistica a cramei este construita in stil minimalist-industrial, imbinand lemn, sticla si beton intr-un ansamblu elegant. Jocul dintre peluze si terase, alături de peisaj – podgoriile care se întind spre apus – fac din acest loc o destinatie perfecta pentru evenimente corporate sau seri pline de atmosfera, alături de prieteni.

Momentul culminant al sărbătorii a fost, ca în fiecare an, zdrobirea strugurilor de către fetele din sat, tradiție care se păstrează în această zonă de sute de ani. După o cură de must proaspăt, cei prezenți au participat la licitația pentru tablourile finalizate de către artiști banii strânși ajungând la elevii din Aliman.

Și tot ca în fiecare an toți ei prezenți au început să plece spre casă aproape de apusul soarelui cu o sacoșă din care nu lipsea sticla de Ghiurghiuliu Alira și nici o pâine caldă scoasă din cuptor. Și pentru că în via Alira apusul este unul spectaculos, organizatorii s-au pregătit și DJ Pogo (Strada Pogo) a reușit să ofere un show extraordinar pe peluza cramei, într-un cadru de excepție.

Și pentru că savoarea vinului, gustul bucatelor, atmosfera din vie sunt imposibil de transmis, o să vă las câteva fotografii care cu siguranță nu vor putea spune decât foarte puțin din povestea unui eveniment dobrogean de excepție!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.